30. april 2009

Vil du ændre kost og livsstil?

Igen en af de artikler som har været i Quindemagasin.dk, som jeg har fortalt, - mit tidligere magasin på nettet!
Magasinet ligger ikke på nettet mere, men der er mange gode artikler, som jeg naturligvis har gemt på min computer, og nedenstående passer fint til en madblog, Men jeg vil lige gøre opmærksom på, at artiklen er mega lang!
Omlægning af kost og livstil
Der kan være mange årsager til at omlægge sin kost og leve sundere. Lige gyldigt om du er under- eller overvægtigt eller befinder dig et sted dér imellem, gør du dig selv en stor tjeneste ved at spise sundt. Ikke alene forebygger du en lang række livstilssygdomme, men du får også ekstra energi til at leve livet mere aktivt.

At gå i gang med en kostomlægning kræver motivation og overskud.
At du ikke er syg betyder ikke nødvendigvis, at du er særlig sund. Sundhed er mere og andet end fravær af sygdom.
Hvis du ikke føler dig sund, kan du sikkert gøre en hel del for at få det bedre. Og er du i stand til at yde en stor indsats, og komme tæt på de ideelle livsbetingelser, vil du utvivlsomt mærke store forbedringer i dit velvære.

Store og vedholdende forbedringer i kost og livsstil giver store forbedringer af sundhed og velvære.
Man kunne jo prøve at få
God og tilstrækkelig søvn Uforstyrret søvn.
Frisk luft, både i hjemmet, på arbejdet og andre steder, du opholder dig.
Motion, sport, leg, fysiske aktiviteter
Aktiv, deltagende livsstil:
Omgiv dig med mennesker, der er positive overfor livet, dig og dine mål i livet.
Gode venner, et mål i livet…
Tjen flere penge, end du bruger. Opbyg en reserve.
Involver dig i aktiviteter, som hjælper og gavner andre mennesker.
Et meningsfyldt arbejde, der passer til dine mål og planer i livet.
Et godt familieliv baseret på god kommunikation og forståelse. Et godt sexliv.


Hvis du vil tabe dig så er
Halvhjertede forsøg er næsten på forhånd dømt til at slå fejl. Et varigt vægttab kræver en indsats, og at du er klar til at yde den indsats.
Du behøver kun at ændre lidt ad gangen, stille og roligt, trin for trin … i dit eget tempo. Men du må være villig til ændring.
Du vil sandsynligvis opleve, at de første par kilo forsvinder hurtigt og nemt, mens de sidste er sværere at få væk. Det skyldes, at der er forskel på de kilo, du taber. Nogle af dem er næsten ren væske, og de ryger hurtigt. Andre er fedt, og dem tager det længere tid at få has på.
Det er altid lettest at tabe de første kilo. 1-2 kilo om ugen i de første par uger er til at klare for de fleste, men vejer du kun 4-5 kilo for meget, skal du regne med, at det går lidt langsommere. Efterhånden som den overskydende væske og det "løse fedt" forsvinder, begynder det at gå lidt langsommere. Et halvt kilo om ugen vil da være mere realistisk.
Måske syntes du, at det hele bør gå stærkere, men der er ...
Hvor ubehageligt det end lyder er det faktisk en fordel, hvis du taber dig langsomt.
Taber du dig for hurtigt, især hvis du taber dig på en usund og unaturlig måde, slår hjernen bremserne i og nedsætter stofskiftet, og så har du blot endnu sværere ved at komme ned i vægt.
Taber du dig f.eks. 2-3 kilo om måneden, forhindrer du at stofskiftet bliver lavere.
Du kan dog tabe dig et kilo eller lidt mere om ugen, uden problemer med stofskiftet, såfremt du spiser meget sundt og dyrker rigelig motion.
Et langsomt vægttab sikrer ikke alene et mere stabilt stofskifte og vægttab, du vænner dig også lettere til en ny og sundere måde at spise og leve på – og har derfor lettere ved at holde den nye livsstil.
Du er sandsynligvis utålmodig og ønsker, at nå din idealvægt i en fart, men det er også vigtigt, at du er realistisk.
Indfør ændringerne trin for trin og i dit eget tempo.
Du bør sætte dig et eller flere overordnede mål for, hvad du gerne vil opnå i sidste ende ved at tabe dig – og samtidig sætte dig delmål for hver uge og hver måned.
Du kan f.eks. bestemme dig for, at dit mål for den første uge er, at komme godt i gang og tabe et kilo. Du kan samtidig bestemme dig for, at målet for denne måned er at tabe 2 kilo og begynde at dyrke lidt motion hver dag.
Husk at du har brug for vand
Din krop har brug for ca. 3 liter væske om dagen.
Spiser du som de fleste, får du ca. en liter fra maden. Resten skal du altså drikke. På varme dage, under motion, hvis du er syg og i visse andre tilfælde, skal der mere til.
Væskemangel forstyrrer mange af kroppens normale funktioner – også de normale sultfornemmelser.
Når du drikker nok i løbet af dagen, er du sikker på at dine sultfornemmelser ikke skyldes væskemangel.
Et glas vand før hvert måltid hjælper også med at adskille din fornemmelse af sult og tørst.
Drik også vand flere gange imellem måltiderne.
Øl, sodavand, kaffe og lignende tæller ikke nær så meget i væskeregnskabet, som vand gør. Du bør altså drikke en del vand ud over den væske, som du eventuelt får gennem kaffe, te og lignende.
Spiser du meget frugt og grønt, får du det meste af dit væskebehov dækket den vej, og du behøver ikke at drikke så meget.
De mest slankende fødevarer, du kan spise, er grøntsager.
Grøntsager er sprængfyldt med livsvigtige næringsstoffer, samtidig med at de er meget fattige på fedt og kalorier.
Derfor er grøntsager den bedste og vigtigste kategori af fødevarer, når du ønsker at tabe dig.
De fleste grøntsager mætter umiddelbart mindre end andre fødevarer, men de indeholder meget få kalorier, og du kan blot spise løs af dem uden at tænke på din vægt. Kun avocado og oliven indeholder for meget fedt, når du ønsker at tabe dig.
Find de grøntsager, som du kan lide. Der er ingen grund til at kæmpe dig igennem en stor portion spinat, hvis du ikke kan fordrage det. Prøv dig frem med forskellige slags grøntsager og forskellige tilberedningsmuligheder.
Du kan ikke blive tyk af grøntsager, uanset hvor meget og hvor ofte du spiser dem, men du kan blive tyk af det tilbehør, som du bruger til dine grøntsager. Vælg derfor en fedtfri eller fedtfattig dressing/sovs - eller vælg at spise dem, som de er, uden tilbehør.
Kartofler indeholder en del stivelse – derfor tæller vi ikke dem med under grøntsager. Du kan spise kartofler, men ikke i ubegrænsede mængder.

Frugt er sundt og en vigtig del af enhver god slankekur. Den er velegnet som "dessert", især hvis du har lyst til noget sødt efter maden. Men undgå frugtjuice, den indeholder alt for mange kalorier i forhold til hvor meget den mætter.
De fleste mennesker spiser meget mere fedt, end de har brug for, og bliver enten overvægtige af det eller er godt i gang med at svække deres helbred og mindske deres velvære og vitalitet.
Du skal dog ikke helt undgå fedtstoffer. Kroppen behøver dem for at fungere ordentligt - - bl.a. til at danne hormoner, for at kunne optage visse vitaminer og udføre andre vigtige funktioner.
Hvis du tilfører kroppen flere kalorier, end den forbruger, bliver det meste af fedtet i din kost transporteret fra tarmen direkte til fedtdepoterne.
Det fedt, du får gennem kosten, bliver altså let til fedt på kroppen.
Nogle mennesker har lettere ved at blive tykke end andre, men for meget fedt er usundt … både for overvægtige og normalvægtige.
De færreste synes vist, at fedt smager godt i sig selv, men det er smagsbærer. Fjerner du alt fedt fra en ret, kan den nemt blive en lidt tam og kedelig oplevelse.
Dog kan for meget fedt let ødelægge smagsnuancerne i velsmagende mad.
Du kan lære at holde af mager mad.
Det er måske svært at vænne sig til fedtfattig mad, men har du først vænnet dig til at spise magert, begynder fed mad snart at virke for tung og smagløs.
Det tager ca. et par måneder, før du vænner dig til at foretrække mager mad. Så der er håb forude, hvis du er vant til at spise meget fed mad.
Efter ca. otte uger på en mager kost vil fede produkter, som du tidligere syntes godt om, begynde at virke frastødende. Du er "afvænnet" og vil have vænnet dig til ikke at spise for fed mad.
Mange tror, at de stort set kun kan tage på, hvis de spiser for meget fedt. Det er ikke rigtigt.
Du bør spise, når du er sulten, men kun når du er sulten.
Du bør spise, indtil du er mæt, men kun indtil du er mæt.
Spis stille og roligt - og stop, når du er mæt, eller du blot har en fornemmelse af, at du har fået nok.
Ved at spise langsomt, vil du have lettere ved at føle, hvornår du er mæt. Det gør du ikke, hvis du spiser hurtigt, fordi maven har travlt med at fordøje i stedet for at sende signaler til hjernen om, at nu er det nok.
Om du spiser tre gange eller ti gange på en dag er mindre vigtigt, end at du lærer at spise sunde fødevarer, når du er sulten og stoppe, når du er mæt.
Når du spiser, hver gang du er ægte sulten (ikke hver gang du er lækkersulten, får lyst til at trøstespise osv.), så sikrer du et aktivt stofskifte og undgår at overspise til senere måltider.
Spiser du en kost, som er rig på vitaminer og andre næringsstoffer men fattig på kalorier, vil du ikke alene få en slank krop, du vil også føle dig friskere og blive en hel del sundere.
Når du ved hvilke fødevarer, som indeholder en høj koncentration af næringsstoffer i forhold til kalorier, ved du også hvilke fødevarer, som vil give dig en slank og sund krop.
Disse fødevarer er (i rækkefølge af vigtighed):
Grøntsager. Især de grøntsager, der går under betegnelsen bladgrønt, er meget rige på næringsstoffer i forhold til deres kalorieindhold. Det er f.eks. grønkål, spinat, hovedsalat m.fl.

Men du kan spise løs af stort set alle grøntsager, helt uden at tænke på hvor meget du spiser! De indeholder så få kalorier, at jo flere du spiser, desto lettere vil du have ved at komme ned i vægt. (Du bruger i mange tilfælde flere kalorier på at spise og fordøje grøntsager, end de indeholder).

De eneste undtagelser er avocado og oliven (som egentlig er frugter, men som mange betragter som grøntsager).
Kartofler indeholder en del stivelse og derfor flere kalorier end andre grøntsager, men er stadig sundere og indeholder færre kalorier end f.eks. pasta, brød og lignende.
Frugter og bær.
Bælgfrugter. Altså bønner, linser, tørrede ærter. Også kaldet bælgplanter.
Fuldkornsprodukter. Groft brød, grød, brune ris mv.
Nødder. Herunder alle former for frø, mandler og nødder. Nødder er meget næringsrige, men også meget kalorierige. De indeholder meget men sundt fedt. Men fordi de er så næringsrige og sunde for kroppen, kan du spise dem i små mængder … dog ikke mere end en lille håndfuld dagligt.
Fisk.
Magert kød, magre mejeriprodukter og lignende.
Husk også at dyrke lidt motion
Som overvægtig kommer man let ind i en ond cirkel: Jo mere vægten går op, desto mindre har man lyst til at bevæge sig.
Din motion skal tilpasses din form og din lyst. Gør du det, vil den ikke "være en pine at komme igennem". Dyrker du den rette motion, vil du snart begynde at kunne lide det. – I det mindste, når du opdager, at det slet ikke er så anstrengende, som du havde forestillet dig, og belønningen begynder at vise sig i spejlet!
Motion forbrænder kalorier og holder din forbrænding oppe. Udnyt derfor enhver mulighed for motion og øget fysisk aktivitet, brug trapperne, cykel på arbejde, hvis du ikke bor vildt langt fra din arbejdsplads, det gir altså også motion hvis man har et par børn i huset, og skal fare rundt både for at passe dem, vaske, bade og lege o.s.v. prøv bare at spille lidt fodbold med barnet nede på plænen foreks. Man kan blive vældig forpustet!
Så motion er også cykelture, dans, rengøring, leg og meget andet.
Det vigtigste er, at du hver dag gør noget ekstra for at holde kroppen i gang.
Hvis det begynder at gøre ondt, så tag den mere med ro. Motion må gerne kunne mærkes, blot det ikke gør ondt eller fører til udmattelse.
I nogle tilfælde vil ihærdig motion stimulere appetitten, så du får lyst til at spise lidt mere. Det gør ingenting, blot du spiser rigtigt. Når du holder dig til sunde, fedtfattige måltider - især frugt og grøntsager - kan du spise lige så meget, du har lyst til!

12 kommentarer:

 1. Det er en god artikel Vibeke.
  Et eller andet sted dybt nede ved jeg det jo godt, men en ting er teori en anden praksis.. ;-))

  SvarSlet
 2. Kære Mett Lykke
  Næsten alle ved det, men det er altid en god ting at se det på tryk!
  Knus
  Vibeke

  SvarSlet
 3. Kære Vibeke
  Startede på kommentaren for et par timer siden, men er blevet afbrudt så mange gange af både fastnet og mobil, og nu er hovedet ordtom, må ha´noget sødt - øjeblik.....
  Bare rolig, slikket er rosiner og lidt tørret banan.
  En bragende god artikel, og ja næsten alle ved det, men hvorfor er der så mange overvægtige både børn, unge og opefter. Ved det godt, årsagerne kan være mange.
  God aften til dig
  Knus Manna

  SvarSlet
 4. Kære Manna
  Det er synd når børn og unge ikke kan få styr på vægten, men jeg tror nu, at mange er blevet mere bevidst om hvad god kost er.
  Knus
  VIbeke
  Ps. jeg elsker tørret banan!

  SvarSlet
 5. Kære Vibeke

  Ak ja, jeg ville ha´ meget nemmere ved at tabe mig hvis jeg bare kunne holde til at dyrke noget motiom. Det eneste jeg kan er at cykle, men det er jo også bedre end ingenting.

  Den mad jeg laver er ikke særlig fed, jeg spiser bare for meget af den. Nu vil jeg gå over til kun at spise det der er på tallerkenen og ikke fylde op. Men jeg syntes at det er meget svært at tabe sig når man bare går herhjemme.

  Knus
  Malou

  SvarSlet
 6. Kære Malou
  Jeg har smidt over 35 kg. (Jeg kan ikke sige det nøjagtigt, jeg har smidt min gamle badevægt ud, og glemt at købe en ny) og jeg kan heller ikke motionere, det har taget lang tid, at smide de kilo, men de er blevet væk, og jeg passer altså på, - at det har taget lang tid, betyder også at huden er fulgt med, jeg har ikke en masse løs/tom hud.
  Det du ser på mine billeder, hvor jeg har lagt det på tallerkenen, er det jeg spiser, der bliver ikke fyldt op, af og til syntes jeg, at jeg har fået for meget på tallerkenen, så levner jeg, det gør jeg straks, når jeg mærker, at jeg faktisk er mæt, jeg forspiser mig, meget meget sjældent
  Knus Vibeke

  SvarSlet
 7. Der er en ting, som jeg især bed mærke i - det med at miste lysten til visse madgrupper. Jeg spiser aldrig længere ris, pasta eller kartofler - og jeg tror slet ikke, at jeg har lyst til det nu!
  Det er en stille afvænning - men den helt rigtige!

  SvarSlet
 8. Pyhh ja den er lang. :-) Men den interesserer mig, og kunne man måske få den tilsendt pr mail??

  Så ken jeg sidde i ro og mag og læse den igennem.

  Ville ønske jeg havde overskud og motivation fra de tre teenageøgler til at deltage i sådan en forandring.

  Rigtig god weekend til dig Vibeke :-)

  SvarSlet
 9. Mange gode og kloge ord - og det meste af det ved vi jo godt alle sammen...
  Det er bare sommetider lidt svært, specielt fordi jeg egentlig synes, at jeg spiser sundt nok i hverdagen.
  Det er nok mere motionen, det kniber med :-)

  Til Henriette: Kan du ikke bare printe indlægget?

  SvarSlet
 10. Kære Nille
  Jeg kender godt det med at miste lysten til et eller andet man tidligere var lidt vild med, men på grund af fedtindholdet ikke kan spise mere, man kan simpelthen ikke få det ned, og mig der aldrig var kræsen, er faktisk blevet det.
  Knus
  Vibeke

  SvarSlet
 11. Henriette, du kan da bare kopiere det.
  Knus
  VIbeke

  SvarSlet
 12. Kære Ellen
  Selvfølgelig ved vi det, det der er kunsten, er at få det fuldstændig ind på rygraden, så man helt automatisk laver sin mad, eller vælger den mad, der er bedst for os.
  Det med motionen, jeg tror mange får mere motion, end de regner med, for som der står i artiklen, alt tæller,og så er det måske, bare lige lidt mere der skal til.
  Knus
  Vibeke

  SvarSlet

Du er velkommen til at kommentere mine indlæg, det er hyggeligt med lidt respons!